Teatermalerens hus

Ejendommen Skolevej 4 tilhørte tidligere mejeriejer Lars Nielsen, som lejede huset ud til sin mejerist. I 1941 overtog teatermaleren Carlo J.P. Jacobsen huset. Han var født i 1884 og blev uddannet som teatermaler i Berlin, hvor han lærte en ny revolutionerende måde at fremstille teaterdekorationer på. Det var den plastiske dekoration af papmaché. Da han i 1908 vendte hjem til Danmark, blev han assistent hos teatermaleren Carl Lund, der havde sin malersal på loftet over Trinitatis kirke. Her fremstillede Carlo Jacobsen bl.a. dekorationer til Casino Teatret.

I 1914 kom han til Nordisk Film, hvor han først blev formand på malersalen og senere atelierchef. På Nordisk Film arbejdede han sammen med filminstruktøren A.W. Sandberg. Carlo Jacobsen lavede dekorationer til en lang række af Sandbergs stumfilm bl.a. Dickens-filmene og »Fra Piaza del Popolo«.

I 1938 blev Carlo Jacobsen hentet til ASA af Alice O’Fredericks. Den første film, han lavede dekorationer til her, var »Blåvand melder storm« fra 1938. I perioden 1942–43 fremstillede han dekorationer til ikke mindre end otte af ASA’s spillefilm. Udendørsscenerne til flere af dem blev optaget i Skovlunde, hvor han selv boede på dette tidspunkt. Det var bl.a. tilfældet med »Brødrene Østermann’s huskors« (»En pige uden lige«) fra 1943. Flere scener til denne film blev optaget på Bybjerggård, og i pauserne mellem optagelserne kom skuespillerne bl.a. Maria Garland og Peter Malberg ned til købmandsforretningen, hvor de sad og snakkede på bænken.

Da Carlo Jacobsen i 1944 fyldte 60 år, udtalte han, at hans fødselsdagsønske var at komme til at arbejde sammen med Carl Th. Dreyer. Dette ønske gik i opfyldelse få år senere, da Carlo Jacobsen fremstillede en trickdekoration, der viste kirkebygningens udviklingshistorie, til Dreyers film »Landsbykirken« (1947).

Carlo Jacobsen tegnede og malede flere af husene i Skovlunde bl.a. smedjen og købmandsforretningen. Beboerne i Skovlunde kaldte Carlo Jacobsens hus »Det gule Palæ« dels på grund af farven, dels fordi de syntes, det så fornemt ud. I 1958 solgte Carlo Jacobsen huset i Skovlunde og flyttede til Brønshøj. Han døde i 1960.

Teatermaleren Carlo Jacobsen